Action i Umeå!
Vardagshjältar!




Jakten på de perfekta knäcken!


Andra advent!
Nyttigare variant av tacopaj!
Sidospår.. I allafall så är man ju tvungen att äta mitt i allt plugg, när träsmaken från stolen hade börjat letat sig upp till smaklökarna i munnen så kände jag att det var dags för krubb. Det blev en sjukt smarrig tacopaj, men inte vilken tacopaj som helst utan en nyttigare variant. Istället för den vanliga pajdegen gjorde jag botten av mixade kikärtor och ägg. Nötfärsen kryddade jag med hemmagjord tacokrydda. Som avslutning istället för ost så hade jag keso blandat med lite kryddor + tomat på toppen. Väldigt enkel att göra och ett nyttigare alternativ till den vanliga pajen, om inte annat kan det vara kul att variera sig lite!
Mina vänner från Övik kunde säkert aldrig tro att den här dagen skulle komma, dagen då jag delar med mig av recept i matlagning..förr hade jag nämligen alltid huvudansvaret för salladen på tjejmiddagarna, det var mitt expertisområde kan man säga..ingen vågade låta mig ansvara för den riktiga maten, haha.. jaja med det sagt så kommer receptet här ifall någon vill testa. :)
Botten
2 burkar kikärtor (ca 500g)
1 ägg
Fyllning
500g nötfärs + tacokrydda
cirka 300 g keso + krydda (jag använde tacokryddan igen).
tomater
- Börja med mixa ihop kikärtorna och ägget, jag brukar även mixa i lite lök för att få extra smak. Smeta ut röran i formen (jag använde en vanlig kladdkakeform). Ställ in i kylen cirka 10 minuter, förgrädda sedan i ugnen ca 15 minuter på 225 grader.
- Stek färsen och krydda, häll sedan över tacofärsen i pajskalet när det är färdiggräddat.
- Blanda keson och kryddorna och sprid sedan ut som ett täcke på köttfärsen.
- Skiva tomater och lägg över keson.
- in i ugnen cirka 15 min på 225 grader.
- Ät, och njut! supergott med sallad och sås.

Recept på egen tacokrydda
½ dl Spiskummin
½ dl Paprikapulver
½ dl Oregano
½ dl Chilipulver
2 tsk Svartpeppar
2 tsk Cayennepeppar
Jag ger dig min morgon, jag ger dig min frukost..
Imorse ringde jag och väckte Sarah kl 7:10 för att hon skulle komma upp tidigt och kunna börja med plugget (+ se julkalendern)..hon hade faktiskt beställt väckning så ni behöver inte vara oroliga att jag plötsligt får för mig att ringa så fort tuppen galer. I alla fall så slutade samtalet med att vi sa god natt igen, hon skulle somna om några timmar till, haha! Jaaa..man är ju olika när det gäller sånt där och det är ju precis som det ska vara, ospännande tillvaro om var exakt likadana!

På jakt efter fett..
Soooo, vilket fett är det bästa då? Den frågan ställde jag till en föreläsare tidigare i höst. "Det beror på vad ditt syfte är" sa han. Hur många syften kan man med fett, tänkte jag innan jag förstod vad han menade. Exempelvis om man har problem med kolesterolet så är det ju fördelaktigt att välja ett matfett som sänker kolesterolvärdet så som bland annat Becel gör. Ett generellt tips jag kan ge är att vi ska undvika transfetter i största möjliga mån, de höjer kolesterolvärdet och enligt vissa studier kan de bland annat också öka risken för hjärt- kärlsjukdomar mm. I innehållsförteckningen kan de gömmas under benämningen delvis härdat fett. Transfetter kan man hitta i friterad mat, feta kondisbitar, kex, godis, snacks, billiga margariner mm..faktiskt så innehåller även Bregott en liten del transfetter. Om ett livsmedel har hållbarhet flera år framöver finns det skäl att vara misstänksam!! Mättat fett bör vi också konsumera sparsamt, dra ner på det genom att steka i olja istället för smör, rapsolja är en mycket bra stekolja! Nu ska jag inte skriva en uppsats här men summa kardemumma är att man kan vinna mycket genom att göra små förändringar. Ta en kik på innehållsförteckningarna och ät mer enkel- och fleromättat fett så som fisk.
Viktigt att poängtera: Man ska inte vara rädd för fett, vi behöver det till och med i viss mängd!! Dessutom inehåller mycket av livets goda ting (choklad) fett! ;) IN THE END handlar det bara om energibalans, så länge ditt energiintag (mat) motsvarar dina energiutgifter (fysisk aktivitet) så är riskerna för diverse sjukdomar mycket låga. Så pass på och njut!! :)
Maja levererar!
Denna vecka handlade om Maja Ivarsson (från The Sounds) och jag Jag kan inte låta bli att bli sjukt imponerad över det hon gått igenom, vilken karriär och vilken stark kvinna! Mest av allt är jag imponerad över hur hon vågar vara sig själv och över hur hon fattar beslut efter magkänslan snarare än huvudet. Människor som vågar vara annorlunda inspirerar mig!! Mer sånt tack, sjukt hälsosamt!!
