På jakt efter fett..
Soooo, vilket fett är det bästa då? Den frågan ställde jag till en föreläsare tidigare i höst. "Det beror på vad ditt syfte är" sa han. Hur många syften kan man med fett, tänkte jag innan jag förstod vad han menade. Exempelvis om man har problem med kolesterolet så är det ju fördelaktigt att välja ett matfett som sänker kolesterolvärdet så som bland annat Becel gör. Ett generellt tips jag kan ge är att vi ska undvika transfetter i största möjliga mån, de höjer kolesterolvärdet och enligt vissa studier kan de bland annat också öka risken för hjärt- kärlsjukdomar mm. I innehållsförteckningen kan de gömmas under benämningen delvis härdat fett. Transfetter kan man hitta i friterad mat, feta kondisbitar, kex, godis, snacks, billiga margariner mm..faktiskt så innehåller även Bregott en liten del transfetter. Om ett livsmedel har hållbarhet flera år framöver finns det skäl att vara misstänksam!! Mättat fett bör vi också konsumera sparsamt, dra ner på det genom att steka i olja istället för smör, rapsolja är en mycket bra stekolja! Nu ska jag inte skriva en uppsats här men summa kardemumma är att man kan vinna mycket genom att göra små förändringar. Ta en kik på innehållsförteckningarna och ät mer enkel- och fleromättat fett så som fisk.
Viktigt att poängtera: Man ska inte vara rädd för fett, vi behöver det till och med i viss mängd!! Dessutom inehåller mycket av livets goda ting (choklad) fett! ;) IN THE END handlar det bara om energibalans, så länge ditt energiintag (mat) motsvarar dina energiutgifter (fysisk aktivitet) så är riskerna för diverse sjukdomar mycket låga. Så pass på och njut!! :)