Nu har jag börjat min praktik på Träningsverket ute i Sisjön, kommer mer info om det i senare inlägg men jag har skaffat mig ett eget litet bloggprojekt. Jag har startat upp en praktikantblogg åt dem där jag en gång i veckan ska skriva ett lite längre inlägg om träning, kost eller hälsa. Idag skrev jag mitt första, varför inte publicera på min egna blogg också när jag ändå är i gasen tänker jag, här nedan kommer det ialf! ;)
Att träning och fysisk aktivitet är bra får man ofta höra men vad är det egentligen som händer när vi tränar och varför är det så bra?
Till att börja med vill jag säga att man ALDRIG är för gammal för att börja träna. Som praktikant på Träningsverket har jag vid några tillfällen under lunchtid stått och delat ut gratis träningsveckor till folk vid entrén i ett köpcenter. Det är mycket folk som passerar och många som gärna vill träna men hos de mindre träningssugna har jag lagt märke till de gärna ursäktar sig med att de är för gamla eller att de har ont någonstans. Jag brukar svara att man aldrig kan bli för gammal för att träna, vilket är sant. Hälsovinster kan man alltid uppnå, oavsett ålder! När det gäller ursäkten med onda knän eller skador någon annanstans så gäller det bara att tänka till lite extra när man väljer övningar, vilket man kan få hjälp med på gymmet. Låt inte en ond kroppsdel beröva dig själv och resten av kroppen på träning. I många fall kan rätt sorts träning till och med ha positiv inverkan på skadan. Se möjligheterna! :)
Hälsovinster med regelbunden fysisk aktivitet
Ökat välbefinnande, stärkt självförtroende, bättre koncentrationsförmåga, ökad inlärningsförmåga, ökad muskelstyrka, bättre kondition och mindre risk för belastningsskador är bara några av de hälsovinster som fysisk aktivitet bidrar med.
Hjärtat - Slagvolymen ökar samtidigt som hjärtfrekvens och blodtryck minskar. Koncentrationen av stresshormoner i blodet minskar i vila och vid lättare fysisk aktivitet, vilket i sin tur minskar belastningen på hjärtat. Fysisk aktivitet hjälper kroppen att hantera stressade situationer.
Skelettet - Du får ett starkare skelett med högre bentäthet, vilken minskar risken för benskörhet. Även ledbrosket stärks vilket motverkar smärtor i leder. Man har som starkast skelett vid cirka 25 års ålder, därför är fysisk aktivitet i unga år extra viktig.
Immunförsvar - Personer som tränar regelbundet har färre dysfunktionella celler i sitt immunsystem. Fysisk aktivitet är alltså inflammatoriskt. (Dock kan högintensiv träning tillfälligt försämra immunförsvaret, man är då extra mottaglig för infektioner vilket gör det extra viktigt att äta bra och fylla på med energi snabbt efter passet).
Muskler, balans, koordination - Fysisk aktivitet förbättrar balans och koordinationsförmåga, vilket är extra viktigt hos äldre. Träning ger som många vet ökad muskelstyrka men ökar även hållfastheten i senor och ligament, vilket minskar riskerna för krämpor och skador vid fallolyckor.
Hjärnan - Fysisk aktivitet underlättar inlärningen hos både barn och vuxna samt minskar risken för Alzheimers och demens. Risken för depressioner minskas och sömnen förbättras.
Energibalans - Speciellt konditionsträning gör det lättare att hålla vikten då ämnesomsättningen ökar, vilket i sin tur minskar risken för diverse sjukdomar och skador (men kom ihåg att ju mer du tränar, ju mer behöver du äta för att befinna dig i energibalans).
Blodet - Blodkärlen behåller sin elasticitet och blir mindre förkalkade. Blodgenomströmningen ökar och kroppens celler får syre snabbare, vilket också bidrar till en slätare och mer elastisk hud.
Rekommendationer
Statens folkhälsoinstitut rekommenderar att man ska vara fysiskt aktiv minst 30 minuter per dag med minst måttlig intensitet (exempelvis rask promenad). Dessa 30 minuter behöver dock inte ske i sträck för att ge hälsovinster utan du kan välja att dela upp dem under dagen i intervaller på 3x10 minuter. Samma hälsovinster kan även fås vid högintensiv träning 30 minuter tre dagar i veckan. Ytterligare hälsoeffekter kan fås om man utöver detta ökar mängden eller intensiteten. Träna varierat!
Aktiviteter som motsvarar måttlig intensitet:
- Promenad (snabbare än 5 km/h)
- Ansträngande hushållsarbete så som damsugning, skrubba golv, flytta möbler etc…
- Trädgårdsarbete
- Sällskapsdans
- Dubbeltennis
- Vattengymnastik
- Body pump
- Golf
- Rida häst
- gymnastik
- Bordtennis
- Tai Chi
- Segling
Genom att välja en fysiskt aktiv livsstil så investerar du i dig själv och din framtid!
Hitta DIN träningsform och glöm inte att HA ROLIGT!! :)